ALINA

Sundt alternativ til biocider får MHC certifikat

quote“Vugge til Vugges individuelle tilgang og letforståelige forklaringer hjalp os til at få vores certificering gennemført meget hurtigt og intensivt.”


– Solvita Kostjukova, CEO i ALINA LLC

 

Nu er der endelig et sundt og certificeret alternativ til de biocider, der tidligere er brugt til at konservere maling, bindemidler og lignende produkter til byggebranchen. Det er det lettiske firma ALINA LLC, der har udviklet en ny teknologi og et produkt ALINA LIFE™ organoclay baseret på silica sand og jernoxid.

ALINA valgte MHC for ordningens gennemsigtighed

ALINA fik kort før jul 2016 Cradle to Cradle Material Health Certificate på sølvniveau på produktet.

”Vi valgte Material Health Certificate for ordningens gennemsigtighed, sporbarhed og umiddelbare mulighed for at blive kombineret med andre certificerede materialer – som en legoklods i en færdig model,” fortæller direktør for ALINA, Solvita Kostjukova og fortsætter:

”Certifikatet er anerkendt inden for byggebranchen og åbner døren til det netværk af virksomheder, der har de samme værdier som os. Det handler om at sætte folks helbred først og tage ansvar, ikke kun for mennesker, men også for miljøet.”

Hurtig og effektiv certificering

Certificeringen er resultatet af en proces, der blev sat i værk, da ALINA blev udpeget som en af de ti vindere i Sustainable Build Innovation Challenge 2016. ALINA fik derved mulighed for at samarbejde med Vugge til Vugge, som har hjulpet med certificeringen. EU har støttet projektet.

”Vugge til Vugges individuelle tilgang og letforståelige forklaringer hjalp os til at få vores certificering gennemført meget hurtigt og intensivt,” fortæller Solvita Kostjukova.
Og det var vigtigt, for EU krævede for støtten, at certificeringen var i hus før jul. ALINA fortsatte dog straks arbejdet med yderligere tests, der er nødvendige, før produktet evt. kan avancere til et højere certificeringsniveau på guld eller platin.

Stort potentiale

”Produktet har store perspektiver, for hidtil har maling og bindemidler været en potentiel stopklods for udviklingen af mere bæredygtige produkter i byggebranchen. ALINAs produkt ligger i leverandørleddet og kan bruges som ingrediens i rigtig mange produkter. Det kan dermed få en positiv afsmittende effekt på en stor industri,” vurderer direktør i Vugge til Vugge, Annette Hastrup.

ALINA’s produktudvikling har varet i fire år. Syv virksomheder samarbejder om at implementere ALINA LIFE™ i deres produkter. To af dem har allerede en Cradle to Cradle certificering. Til marts 2017 kommer det første produkt med ALINA LIFE™ på markedet.

Fuld dokumentation

ALINA LIFE™ er et godt eksempel på et produkt, hvor det giver god mening at starte med et Material Health Certificate (MHC), frem for en fuldstændig Cradle to Cradle certificering.

MHC giver nemlig fuld dokumentation for indholdsstofferne og materialets påvirkning af mennesker og miljø, og det er væsentligt, når det skal indgå i andre certificerede produkter, blandt andet Cradle to Cradle certificerede produkter. Et MHC kan senere udbygges til et Cradle to Cradle certifikat.

Læs mere om produktets egenskaber og de test, der er gennemført for at dokumentere egenskaberne, på ALINA’s hjemmeside, og se registreringen af certifikatet i det centrale register her.

ALINA udvikler innovative mineralske materialer ved at udfordre, hvordan tingene er lavet. Målet er at erstatte giftige kemikalier og tungmetaller, der i dag anvendes til byggematerialer.