KLS PurePrint

Bionedbrydelige tryksager bliver god forretning

quote“Det har været et meget professionelt og dynamisk samarbejde, hvor Vugge til Vugge har været klar til at sætte ind, når vi kunne rykke i projektet. De har en god forretningsforståelse”

– Kasper Larsen, økonomidirektør i KLS PurePrint A/S

De nye Cradle to Cradle certificerede tryksager fra KLS PurePrint A/S, Pure Print, er uskadelige. De indeholder ingen tungmetaller og ingen skadelige kemikalier.

Derfor kan de brændes, genbruges eller komposteres, uden at det skader miljøet og uden at generere et miljømæssigt affaldsproblem. Se evt. en genial lille video om dette på pureprint.dk.

Dét interesserer kunderne. Især de store. Carlsberg var for eksempel den første kunde, der var med til en bionedbrydelig trykstart på KLS PurePrint.

KLS PurePrint regner derfor med at kunne basere 100 procent af forretningen på Cradle to Cradle certificerede tryksager inden udgangen af 2018.

Forventer stor efterspørgsel

– Det er voldsomt ambitiøst, for det kræver meget udvikling. Vi kan for eksempel ikke lave guld- og sølvtryk endnu uden kemikalier, så der skal udvikles på specialprodukterne, siger økonomidirektør Kasper Larsen.

Men han tror på det, og han føler sig helt sikker på, at der er kunder til det. Faktisk forventer han, at det bliver nødvendigt at ansætte 25 pct. flere medarbejdere i virksomheden, som lige nu beskæftiger 50 medarbejdere.

– Vi har allerede inden trykstart på den første bionedbrydelige tryksag aftalt møder med 30 af de største virksomheder i Danmark. De vil gerne høre mere om det her, siger Kasper Larsen og tilføjer med et smil:

– Der er ingen, der ligefrem efterspørger tungmetaller i deres tryksager.

Otte års miljøstrategi betyder lave priser

Til gengæld betyder prisen noget, men det er ikke en udfordring for KLS PurePrint. De biologisk nedbrydelige tryksager er nemlig ikke dyrere end konventionelle tryksager fra konkurrenterne.

Det skyldes en bevidst miljøstrategi siden 2007, der har betydet stor reduktion i omkostningerne til el, vand og varme. KLS PurePrint var for eksempel det første CO2 neutrale trykkeri og den første virksomhed i Danmark, der fik en el-drevet lastbil.

– Mange tror, at det koster en masse at satse på miljøet, men det bliver altså billigere at producere, når vi har sparet 38 pct. på el-forbruget pr. tryksag. Vi strækker ressourcerne – vi bruger mindre på at lave mere, forklarer Kasper Larsen.

Kunne ikke engang skrive CO2 rigtigt

Økonomidirektøren kan i øvrigt underholde med, at miljøstrategien oprindeligt var et forretningsmæssigt forsøg på at skille sig ud fra konkurrenterne mere end en hjertesag.

– Vi kunne ikke engang skrive CO2 rigtigt (CO2), og direktøren for vores reklamebureau kunne mærke, at vi ikke rigtig mente det. Han ville ikke lave en kampagne for os, før jeg havde læst FN’s klimarapport. Det gjorde jeg så, og det har jeg takket ham for mange gange siden, siger Kasper Larsen og forsikrer om, at klima og miljø nu ér blevet en hjertesag.

Dengang i 2007 var KLS PurePrint det trykkeri, der klarede sig dårligst i Danmarks top ti. Siden er flere i top ti lukket, markedet er gået ned med 40 pct., men KLS lever – og Kasper Larsen er overbevist om, at det skyldes miljøstrategien. Men der skal også arbejdes benhårdt og kontinuerligt med den.

– På miljø- og klimaområdet uddanner vi vores medarbejdere, rådgiver vores kunder og presser vores leverandører til at støtte os i miljøtiltagene. Der er skiftet mange leverandører ud i denne proces, siger økonomidirektøren.

Vil samarbejde internationalt

Nu er strategien blevet så meget hjertesag, at virksomheden er villig til at dele sin viden med konkurrenterne.

I forbindelse med Cradle to Cradle certificeringen har KLS PurePrint indgået et tæt samarbejde med det østriske trykkeri, Gugler, der har været Cradle to Cradle certificeret i tre år. De deler endda betegnelse for de bionedbrydelige tryk – Pureprint.

– Vi kan lave tryksager til hele Europa sammen – så kan Gugler trykke til Sydeuropa, så vi ikke skal køre alt for langt med tryksagerne. Drømmescenariet er at have et lignende samarbejde med trykkerier i alle lande, siger Kasper Larsen.

Professionel oplevelse at blive certificeret

Grøn Omstillingsfond, Erhvervsstyrelsen og Region Hovedstaden har været andre samarbejdspartnere, der har hjulpet Cradle to Cradle certificeringen på vej – bl.a. med finansiering via Vækstfonden.

Selve certificeringen er lavet i samarbejde med Vugge til Vugge Danmark ApS, der som de eneste i Norden er akkrediteret til at foretage C2C certificeringer.

– Det har været et meget professionelt og dynamisk samarbejde, hvor de har været klar til at sætte ind, når vi kunnet rykke i projektet. De har en god forretningsforståelse, siger Kasper Larsen.

KLS PurePrint A/S har 50 medarbejdere og ligger i midten af top 10 blandt danske trykkerier.