KLS PurePrint

Bionedbrydelige tryksager bliver god forretning

quote“Det har været et meget professionelt og dynamisk samarbejde, hvor Vugge til Vugge har været klar til at sætte ind, når vi kunne rykke i projektet. De har en god forretningsforståelse”

– Kasper Larsen, økonomidirektør i KLS PurePrint A/S

I 2015 udviklede KLS PurePrint A/S en 100 % bionedbrydelig tryksagslinje, som blev Cradle to Cradle certificeret med hjælp fra Vugge til Vugge ApS. Allerede i løbet af det første år valgte mere end 100 eksisterende og nye kunder at skifte til bionedbrydelige tryksager, og det går hurtigt fremad.

I 2017 forventer KLS PurePrint, at de Cradle to Cradle certificerede tryksager vil udgøre 38 % af omsætningen og 100 % inden udgangen af 2018. Og mens KLS PurePrint vinder markedsandele, er mange andre trykkerier gået nedenom og hjem.

”Vi har en fremtid i branchen. Vores forretning havde ikke været her i dag, hvis vi ikke havde satset på bionedbrydelige tryksager,” vurderer kommerciel direktør Kasper Larsen fra KLS PurePrint.

Cradle to Cradle giver den nødvendige dokumentation

For KLS PurePrint har det været afgørende at kunne certificere de bionedbrydelige tryksager for at kunne dokumentere indsatsen for miljøet.
Cradle to Cradle CertifiedTM er en garanti for, at produktet er produceret ved hjælp af vedvarende energi og af rene og uskadelige materialer, der kan indgå i det biologiske kredsløb. Desuden er der taget socialt ansvar og hensyn til vandressourcen.

”Cradle to Cradle understøtter vores troværdighed i det, vi siger, at vi gør. Når jeg fortæller vores kunder om Cradle to Cradle, så bliver de hurtigt overbevist om, at det er den bedste og ultimative dokumentation for bæredygtighed. Der er jo ingen, der ligefrem efterspørger tryksager med tungmetaller i,” forklarer Kasper Larsen.

Blandt de nye kunder, som er kommet til, alene fordi KLS PurePrint kunne tilbyde Cradle to Cradle certificerede tryksager, er blandt andet Danmarks Naturfredningsforening og fødevarebutikken Årstiderne.

”Pris, kvalitet og service skal selvfølgelig være i orden, så certificeringen er ingen sovepude, men Cradle to Cradle er helt klart et konkurrenceparameter for os,” siger Kasper Larsen.

Sunde tryksager giver nye anvendelsesmuligheder

Ved genanvendelse af tryksager er det fibrene, som genanvendes. De resterende ca 25% bliver til et slammateriale. For traditionelle tryksager (også mange af de miljømærkede) indeholder disse 25 pct. rester af skadelige stoffer og tungmetaller, der er skadelige for miljøet.

PurePrint indeholder kun sunde og uskadelige stoffer. Derfor kan de brændes, genbruges eller komposteres, uden at det skader miljøet og uden at generere et miljømæssigt affaldsproblem.  Desuden afgiver PurePrint tryksager ikke skadelige stoffer til indeklima og fødevarer. Det har vist sig særdeles interessant for blandt andet fødevareindustrien.

”Vi slår rigtig meget på, at vores tryksager er sunde i brugsfasen. Den erkendelse er medvirkende til at tænke tryksager i helt nye sammenhænge. En af mine kolleger fik for eksempel en idé til en ny type doggy-bag, som vi kalder en TreatBoxTM. Den er udviklet i samarbejde med Unilever Food Solution og Refood-mærket og bliver testet første gang på folkemødet på Bornholm i 2017. Den er 100 pct. bionedbrydelig og kan bortskaffes som organisk affald. Den idé var ikke opstået, hvis ikke vi havde haft fokus på det med sundheden,” fortæller Kasper Larsen.

Stort udviklingsarbejde i partnerskab

Det er et ambitiøst projekt at omstille sin produktion fra traditionelle tryksager til Cradle to Cradle certificerede. For KLS PurePrint har det været en stor hjælp at indgå i partnerskab med det østriske trykkeri, Gugler, der har haft Cradle to Cradle certificerede tryksager siden 2012. Et tredje trykkeri, det store schweiziske Vögeli AG, kom med i 2017.

Opskriften på samarbejdet er, at partnerne deler udviklingsomkostningerne og koordinerer udviklingsaktiviteterne. For eksempel er det KLS PurePrint, der arbejder med at udvikle en god magasinkvalitet og emballager, der kan certificeres, mens de andre fokuserer på sådan noget som kuverter og bøger. De tre trykkerier så gerne flere gå med. Også de direkte konkurrenter er velkomne, hvis de er klar til at gå hele vejen.

”Hvis et andet dansk trykkeri gik med i det her, så ville vi sammen kunne få markedet til at vokse. Det kan nogle gange være svært at få kunder til at vælge Cradle to Cradle certificerede tryksager, så længe vi er de eneste I Skandinavien, der tilbyder det. Virksomheder kan være nervøse for, at de binder sig for hårdt op på en enkelt leverandør,” siger Kasper Larsen.

Otte års miljøstrategi betyder lave priser

Der er mange, der tror, det er dyrt at omstille til Cradle to Cradle, men Kasper Larsen opfatter det som en nødvendig investering. Udgifterne går til at udvikle nye løsninger, uddanne medarbejdere, rådgive kunder og påvirke eller skifte leverandører i værdikæden.

”Vi har investeret massivt i PurePrint i årene 2014 til 2016, og nu i 2017 kan vi for alvor se, at det giver pote,” siger han.

Kunderne har ikke mærket noget. De biologisk nedbrydelige tryksager er nemlig ikke dyrere end konventionelle tryksager fra konkurrenterne. Det skyldes en bevidst miljøstrategi siden 2007, der har betydet stor reduktion i omkostningerne til el, vand og varme. KLS PurePrint var for eksempel det første CO2 neutrale trykkeri og den første virksomhed i Danmark, der fik en el-drevet lastbil.

”Mange tror, at det koster en masse at satse på miljøet, men det bliver altså billigere at producere, når vi har sparet 28 pct. på el-forbruget pr. tryksag, og reduceret vores vandforbrug med 59%. Vi strækker ressourcerne – vi bruger mindre på at lave mere”, forklarer Kasper Larsen.

Kunne ikke engang skrive CO2 rigtigt

Kasper Larsen kan i øvrigt underholde med, at miljøstrategien oprindeligt var et forretningsmæssigt forsøg på at skille sig ud fra konkurrenterne mere end en hjertesag.

”Vi kunne ikke engang skrive CO2 rigtigt (CO2), og direktøren for vores reklamebureau kunne mærke, at vi ikke rigtig mente det. Han ville ikke lave en kampagne for os, før jeg havde læst FN’s klimarapport. Det gjorde jeg så, og det har jeg takket ham for mange gange siden,” siger Kasper Larsen og forsikrer om, at klima og miljø nu ér blevet en hjertesag.

Dengang i 2007 var KLS PurePrint det trykkeri, der klarede sig dårligst i Danmarks top ti. Siden er flere i top ti lukket, markedet er gået ned med mere end 50 pct., men KLS lever. Kasper Larsen er overbevist om, at det skyldes miljøstrategien. Men der skal også arbejdes benhårdt og kontinuerligt med den.

Professionel oplevelse at blive certificeret

Grøn Omstillingsfond, Erhvervsstyrelsen og Region Hovedstaden har støttet KLS PurePrint i arbejdet – bl.a. med finansiering via Vækstfonden.
Selve certificeringen er lavet i samarbejde med Vugge til Vugge ApS, der som de eneste i Norden er akkrediteret til at foretage Cradle to Cradle certificeringer.

”Det har været et meget professionelt og dynamisk samarbejde, hvor de har været klar til at sætte ind, når vi kunne rykke i projektet. De har en god forretningsforståelse”, siger Kasper Larsen.
KLS PurePrint A/S har 50 medarbejdere og ligger i midten af top 10 blandt danske trykkerier. Opdateret juni 2017.