Design for Disassembly

Fremmer cirkulær økonomi med engagement og viden

quote“Man kan mærke, at Vugge til Vugges team er tændt af samme ild som os om at hjælpe virksomhederne med at skabe værdi”


– Svend Erik Nissen, Seniorkonsulent

Design for Disassembly er titlen på det andet projekt under Rethink Business i Region Midtjylland, som Vugge til Vugge har været ekstern konsulent på.

Ni virksomheder har gennemført et forløb i 2015, hvor målet var at hjælpe virksomheder i gang med at designe produkter og udvikle forretningsmodeller til en cirkulær økonomi. Læs om virksomhedernes erfaringer på Rethink business’ hjemmeside.

Viden om cirkulær økonomi er afgørende

Christian Selmer Fredsø er strategisk udvikler i Cirkulær Økonomi Team i Region Midtjylland. Han forklarer, hvorfor Vugge til Vugge er en af regionens foretrukne samarbejdspartnere:

”Vi har ansvar for, at deltagerne i vores projekt får den skarpeste indsigt i cirkulær økonomi, og når vi ser på landskabet i Danmark, så er Vugge til Vugge en af de konsulentvirksomheder, der ved allermest.”

”Annette Hastrup er desuden god til at finde balancen for, hvilket input virksomhederne har brug for afhængig af, hvor de er i projektet,” siger han.

Sammensætter det gode team, der skaber værdi

Vugge til Vugge har samarbejdet tæt med den halvoffentlige organisation Lifestyle & Design Cluster (delvist finansieret af Forsknings- og Innovationsstyrelsen).

Lifestyle & Design Cluster har været overordnet projektleder på Design for Disassembly og deltaget i arbejdet med virksomhederne. Seniorkonsulent Svend Erik Nissen har været begejstret for samarbejdet:

”Vugge til Vugge har sammensat et velfungerende team af forskellige kompetencer til at løse opgaven. Der herskede stor grad af åbenhed og tillid til hinanden. Vi er somme tider troppet 4-5 mand op ude i virksomhederne. Vi har haft hvert vores fokus, netværk, kompetencer og erfaringer, og det har været med til at sikre, at vi nåede godt i mål,” siger han.

Vugge til Vugges team bestod af direktør Annette Hastrup, seniorkonsulenterne Henrik Sørensen og Kim Jensen samt Jesper Minor og Nils Mikkelsen fra Minor Change Group.

”Man kan mærke, at Vugge til Vugges team er tændt af samme ild som os om at hjælpe virksomhederne med at skabe værdi,” siger Svend Erik Nissen.

Fra ren forretning til grøn forretningsmodel

Det bekræfter salgs- og marketingchef i Refurb ApS, Peter Hove, som deltog i projektet. Virksomheden har gjort en forretning ud af at opgradere og videresælge brugte pc’ere og mobiltelefoner.

”I begyndelsen var det ren forretning, men for et par år siden fik vi øje på, at vi samtidig gjorde noget godt for miljøet. Vugge til Vugge har påvirket vores syn på os selv og givet os en anden måde at tænke på markedet. Vi har fået et godt netværk og et sprog for, hvordan vi passer ind i den cirkulære økonomi,” siger Peter Hove.

Refurb ApS har fået lavet en roadmap, der viser vejen til en helt ny forretningsmodel, hvor endnu mere brugt elektronik vil kunne genanvendes uden at blive smeltet om.

Hurtigere omstilling til cirkulær økonomi

Møbelvirksomheden Magnus Olesen A/S var en anden af deltagerne. Virksomheden havde i forvejen fokus på cirkulær økonomi, og deltagelsen mundede ud i en forretningsstrategi, som nu er ved at blive implementeret.

”Vi kunne måske have realiseret de samme ting uden om projektet, men ikke så hurtigt og skarpt. Vugge til Vugge har været en god katalysator for os,” siger direktør Nils Knudsen.

Virksomheden designer og producerer møbler i høj kvalitet, hvor det kan betale sig at opgradere møbler til længere levetid. Det er blandt andet sket i Københavns Lufthavn, hvor stolerækker på stålstativ har fået nyt ryglæn og nyt polster på sæderne. Den slags forretningsmodeller vil Magnus Olesen A/S satse mere på fremover.

Næste skridt er en certificering

”Vi mærker en stigende efterspørgsel på produkter, der kan indgå i en cirkulær økonomi. Særligt på det hollandske marked,” siger Nils Knudsen.

Han har valgt at fortsætte samarbejdet med Vugge til Vugge med henblik på at udvikle produkter, der kan Cradle to Cradle certificeres.

”Det var helt åbenlyst for os at fortsætte med Vugge til Vugge, fordi vi bliver skarpere på vores mål, når vi samarbejder med dem,” siger Nils Knudsen.

Må selv fortsætte

Ikke alle ni deltagere er nået lige langt, men alle har fået en ny indsigt i, hvad det kræver i praksis at arbejde efter cirkulære økonomiske principper. Det har været et relativt kort udviklingsforløb på cirka seks måneder.

– Vi har introduceret dem til metoder og redskaber, der kan anvendes i forbindelse med omstillingen. De har fået idéer til en ny retning, og vi har sat dem på sporet, men nu er det op til hver enkelt deltager, om de vil fortsætte den vej, siger direktør i Vugge til Vugge, Annette Hastrup.