Ege bag den største certificering nogensinde

quote“Vugge til Vugge er en naturlig del af vores hverdag. De er drivkraften, der er med til at holde os fast på sporet og hele tiden pege på nye udviklingsmuligheder.”


– Jan Ladefoged, CSR Manager, egetæpper a/s

egetæpper a/s (ege) har i samarbejde med Vugge til Vugge gennemført et af de største Cradle to Cradle(C2C) certificeringer nogensinde. 10. marts 2016 fik virksomheden overdraget ni nye certifikater, der omfatter i alt 34 forskellige produkter. Det er resultatet efter ni måneders intensivt arbejde.

”Det har været en hård proces, men takket være Annette Hastrups ihærdighed, lykkedes det at komme i mål til tiden,” fortæller en stolt CSR Manager i ege, Jan Ladefoged.

Virksomhedens CEO, Svend Aage Færch Nielsen, er også stolt.
“Cradle to Cradle er et vigtigt bidrag til den profil, vi har som en ansvarlig CSR-virksomhed i branchen, og det er helt i tråd med de værdier, vi selv tror på. Samtidig kan vi se, at mange kunder og interessenter i stigende grad stiller krav til miljøet, når de vælger leverandører. Vi tror på, at det også fremadrettet vil være et konkurrenceparameter,” siger han.

ege havde i forvejen to C2C certifikater, men denne gang er virksomheden gået all in, så stort set hele sortimentet nu er certificeret.

”Vi havde store ambitioner, som vi udvidede undervejs, fordi vi kunne se en fordel i at samle arbejdet. Mange råvarer indgår i flere af vores tæpper, så ved at gruppere dem og få dem alle certificeret i samme omgang, kunne vi spare senere gentagelser,” forklarer Jan Ladefoged.

Indsamlet oplysninger om 115 materialer

I alt er der indhentet oplysninger om 115 materialer fra 49 leverandører. Og de har ikke alle været lige villige til at afgive opskrifterne på deres produkter.

”Derfor har Vugge til Vugge ofte været i direkte dialog med leverandørerne og her i flere tilfælde indgået ”non disclosure agreements” for at få oplysningerne i hus uden om os,” fortæller Jan Ladefoged.

Ikke så snart er certifikaterne i hus, før arbejdet fortsætter. Det er et led i Cradle to Cradle certificeringen, at produkter og produktion løbende skal forbedres. Det bliver et endnu større arbejde.

”Det kræver en god dialog med leverandørerne, for nogle af dem tror ikke på, de kan finde sundere alternativer til indholdet i deres produkter. Men det skal de,” siger Jan Ladefoged.

Vugge til Vugge med hele vejen

Bæredygtighed har været på dagsordenen i ege i mange år, og Cradle to Cradle har været den overordnede filosofi siden 2010. Vugge til Vugge har været med hele vejen.

”Vi betragter Vugge til Vugge som repræsentanter for Cradle to Cradle. Det er dem, der har introduceret os til tankegangen,” fortæller Jan Ladefoged.

Ud over certificeringsarbejdet har de samarbejdet om at implementere en egentlig Cradle to Cradle forretningsstrategi, og dette arbejde fortsætter.

Læs også artiklen “Fra kvalitet til cirkulær økonomi” om Egetæpper i Magasinet Kvalitet nr. 4, 2015.

Søgte og fik penge til take-back system

Vugge til Vugge er ikke bare aktive sparringspartnere, de er også proaktive på eges vegne. Annette Hastrup foreslog i 2012, at ege skulle søge midler i Erhvervsstyrelsens pilotprogram, ”Innovative grønne forretningsmodeller”.

”Det var for små og mellemstore virksomheder, og jeg var sikker på, vi var for store. Vi havde aldrig selv søgt den, men Annette insisterede, og hun gjorde det meste af arbejdet for os,” fortæller Jan Ladefoged.

Pengene blev bevilget til et projekt, der skulle gøre ege klar til at tage brugte tæppefliser retur, rense dem og sælge dem videre som brugte. Et såkaldt ”take-back” system, hvor målet er at give tæppeaffald størst mulig nytteværdi. Halvandet år senere – september 2014 lancerede ege systemet med titlen “Recover by ege” med tilhørende web-shop.

Det er blandt andet dette arbejde, der i 2015 førte til, at ege fik tildelt CSR Strategy Prize 2015.

Vugge til Vugge er en drivkraft for egetæpper

”Vi er ikke en projektorienteret virksomhed, og vi har slet ikke ressourcerne til at styre de her projekter. Vugge til Vugge er derfor en naturlig del af vores hverdag. Annette er drivkraften, der er med til at holde os fast på sporet og hele tiden pege på nye udviklingsmuligheder,” erklærer Jan Ladefoged og fortsætter:

“Annette har været med til at sikre, at det, vi gør, er gennemtænkt. Vi er kommet rundt om alle aspekter, og det gør helt sikkert vores take-back-system mere bæredygtigt fra starten.”

Cradle to Cradle betyder meget for ege, der i mange år er gået forrest på et marked, der i stigende grad efterspørger bæredygtige produkter.

”Hotelkæder og entreprenører, der skal levere et grønt byggeri, har i mange år krævet dokumentation, men det er især arkitekterne, der har fået øjnene op for værdien af bæredygtige materialer og Cradle to Cradle. Der er vi et skridt foran, og det åbner nye døre for os,” siger Jan Ladefoged.

ReForm-Memory-Ecotrust-076702548-Moment-076703548-Place_001_web

egetæpper er en af Europas førende virksomheder, når det handler om at designe, udvikle og producere unikke gulvtæpper af høj kvalitet med miljøet i højsædet.