KALK A/S gør mørtel cirkulært

Cradle to Cradle certificeret kalkmørtel fra KALK A/S gør fremtidens bygninger sundere at bo i og desuden genanvendelige. Det har givet KALK A/S en plads i Sustainia 100 for 2016.

I 2015 fortog den lille virksomhed Skandinavisk Jura-Kalk A/S et gevaldigt kursskifte markeret med det nye navn KALK A/S.

Hidtil har virksomheden mest serviceret den bygningsbevarende del af det ældre byggeri, hvor kalkmørtel og kalkning stadig er det gode valg og den traditionelle skik.

Fra historiske kompetencer til fremtidsvision

Med kursskiftet markerede KALK imidlertid, at man også har ambitioner for fremtidens byggeri. Virksomheden udviklede en ny stærk kalkmørtel, der kan bruges i nybyggeri og samtidig genanvendes i det uendelige – i modsætning til cementmørtel.

”Hvis vi ønsker en sund og varig bygningskultur, skal vi gøre bygningerne fleksible, åndbare og ressourceeffektive. Det kan kalkmørtlen,” erklærer direktør Rasmus Jørgensen.

Kalkmørtlen og KALK’s øvrige produkter blev Cradle to Cradle certificeret på sølvniveau med hjælp fra Vugge til Vugge. Som led i den proces, opsatte virksomheden blandt andet to vindmøller, der leverer vedvarende energi til produktionen.

Visionen er, at alle produkter, der indgår i et muret byggeri i 2030, kan genanvendes. På den måde bliver kalk en del af en uendelig cyklus, hvor råstofferne bevarer kvaliteten og skaber værdi langt ud over det enkelte produkts levetid. KALK samarbejder med bl.a. Gamle Mursten om at realisere visionen.

Cradle to Cradle giver lyst til at gå på arbejde

Vugge til Vugge har også hjulpet med at udarbejde en roadmap, der beskriver udviklingen frem mod 2028. Der er en række milepæle listet op. For eksempel skal al loftsbelysning skiftes ud til LED-lys i 2016, og 25 pct. af virksomhedens affald skal genanvendes. Til næste år er en vigtig milepæl at få produkterne recertificeret på guld-niveau. Se roadmappen her.

”Arbejdet med Cradle to Cradle har fået os til at tænke helt anderledes. Når man er på arbejde, skal man ikke kun have penge. Man skal også have nogle idealer at arbejde hen imod. KALK er blevet et sted, hvor man har lyst til at være ansat,” siger Rasmus Jørgensen og fortsætter:

”Cradle to Cradle er både en vision og et arbejdsredskab, vi proaktivt styrer efter. Sidste efterår satte vi 2 vindmøller op på vores fabrik. Forventningen er at de både kan levere hele vores EL-forbrug og samtidig give mulighed for at vi omstiller helt eller delvist vores energiforbrug fra gas/Biogas til at være ’grøn el’. Næste gang vi for eksempel skal have en ny truck, er vi ikke i tvivl om, at det skal være en el-truck, der kan køre på vedvarende energi. Opvarmningen af vores lokaler vil også – helt – eller delvist blive omstillet til samme grønne el.”

God omtale af certificeringen

Det nye KALK har fået stor opmærksomhed og omtale både nationalt og internationalt. I 2016 er KALK eksempelvis, som den eneste danske virksomhed, blevet optaget i Sustainia 100.

Sustainia er en uafhængig organisation, der hvert år udpeger 100 forbilledlige bæredygtige løsninger i hele verden. Man kan læse om løsningerne i et online magasin. KALK blev udvalgt blandt mere end 4.500 indsendte forslag fra 188 lande.

”Det er super, selvom det måske bliver svært at kommercialisere, når vi kun opererer på det skandinaviske og tyske marked,” siger Rasmus Jørgensen.

Cradle to Cradle sikrer gennemsigtighed

KALK oplever nu en stigende omsætning. Det kan være svært at vurdere, hvad der præcis er årsagen: Cradle to Cradle satsningen, den øgede omtale eller den ekstra salgsindsats, der har ligget i kølvandet på kursændringen.

”Jeg tror på, at det hele spiller sammen, og at vores rene produkter får betydning for fremtidens byggeri og efterspørgsel,” siger Rasmus Jørgensen.

KALK A/S er i gang med at tage en ny spansk kalkbaseret Cradle to Cradle certificeret maling ind i sit sortiment. Cradle to Cradle certificeringen sikrer fuld gennemsigtighed i sammensætningen af produktet, så folk kan se, hvad de har med at gøre.

”Åndbarhed og gennemsigtighed er vigtige værdier for os i et marked, hvor alle andre holder deres produktsammensætning hemmelige”, udtaler Rasmus Jørgensen.