Komproment designer til cirkulær økonomi

quote“Med Annette i projektgruppen fik vi bæredygtighed med til bords i alle beslutninger”


– Niels Heidtmann, teknisk direktør i Komproment

 

Komproment er i fuld gang med at få Cradle to Cradle (C2C) certifikat på sine tag- og facadeløsninger. Motivationen begyndte med udviklingen af Climate Cover, der er en klimaskærm med integrerede solceller og taghætter bestående af rene materialer, der kan skilles ad.

Tag- og facadevirksomheden Komproment, vil nu have bæredygtighed med til bords i alle beslutninger. Ledelsen har indgået aftale med Vugge til Vugge om at få Cradle to Cradle certificeret alle deres produkter. Det første produkt, Vidar Teglspån, fik Cradle to Cradle certifikat på sølvniveau i januar 2017. Tre andre er på vej. Aftalen er en udløber af de erfaringer, der blev gjort under udviklingen af klimaskærmen Climate Cover.

Udviklingsarbejdet fik støtte fra EUDP, som er et statsligt udviklings- og demonstrationsprogram inden for energiløsninger. Opgaven bestod i at udvikle et tag med integrerede solceller, men den blev hurtigt udvidet til en langt mere ambitiøs løsning, hvor design og bæredygtighed går hånd i hånd.

Med bæredygtigheden til bords

Komproment fik hjælp til at udvikle Climate Cover af Cenergia, Designit, A plus B, Vugge til Vugge, Vedvarende Energi, Solarplan, Foreningen Bæredygtige Byer og Bygninger samt Ecovent. Vugge til Vugges tilstedeværelse i skikkelse af direktør Annette Hastrup, fik stor betydning for resultatet.

”Vi gik selv ind i projektet, fordi vi fik penge til at udvikle et nyt produkt. Vi tænkte som sædvanligt på funktionalitet og design, som de væsentligste elementer. Men med Annette i projektgruppen fik vi bæredygtighed med til bords i alle beslutninger. Adskillelse og materialevalg har været med fra første minut, siger teknisk direktør i Komproment,” Niels Heidtmann.

Det færdige produkt er en universel klimaskærm, der indpasser alle de elementer, der typisk forekommer i et bygningstag. For eksempel er taghætterne skjult i konstruktionen, og tagelementer og solpaneler har ens dimensioner, så det er let at skifte enkeltelementer ud. Det er en designmæssig meget elegant løsning – samtidig med, at den lever op til principperne for cirkulært design.

Brød med vanetænkning

Cirkulært design fordrer, at elementerne skal kunne skilles fra hinanden, og hver del skal kunne genanvendes igen og igen. Det forudsætter, at der bruges sunde materialer, der ikke indeholder stoffer, som kan være skadelige for mennesker eller miljø – hverken under produktion, brug, nedtagning eller genanvendelse.

”Uden dette fokus kunne vi lige så godt være rendt ud af en sti, så det ikke kunne skilles ad eller genanvendes. Vores vanetænkning blev sat på prøve i konstruktionsfasen, og vi måtte skifte materialer undervejs. Eksempelvis havde vi fat i et plastmateriale med PVC, som ikke ville kunne certificeres. Det blev skiftet ud med et andet plastmateriale, som Annette kunne nikke godkendende til,” fortæller Niels Heidtmann.

Climate Cover er på den måde allerede forberedt til den forestående Cradle to Cradle certificering. Det har også bestået en forundersøgelse (Se Climate Cover_Forundersøgelse_FINAL_2016.)

Underleverandør overvejer at gå med på C2C

Nu går Komproment i gang med at C2C certificere ikke bare Climate Cover, men flere af virksomhedens produkter.
”Processen har åbnet vores øjne, og vi kan se, at der er flere arkitektkunder, der efterspørger det,” siger han.

”Climate Cover er et godt eksempel på en proces, hvor de rigtige beslutninger bliver taget fra begyndelsen. Det løfter den cirkulære økonomi op fra vision til virkelighed,” siger Annette Hastrup.