Øko-effektivitet

Ofte handler bæredygtighed om at minimere vores negative effekt på miljøet. Man stiller ikke spørgsmål ved, hvad man gør mere effektivt, man effektiviserer barer. Denne strategi betegnes i Cradle to Cradle sammenhænge som eco-efficient.

Cradle to Cradle afviser ikke denne tankegang, men tænker den sammen med eco-effectiveness eller øko-effektivitet. Det går ud på at optimere en på forhånd defineret positiv effekt, hvor al produktion på sigt gavner miljøet.

Den øko-effektive skala

Ofte er man nødt til i en periode at arbejde både med eco-effeciency og eco-effectiveness. Se skemaet.

I praksis foregår det sådan, at man i fase 1 analyserer projektets intentioner, materialer og den kontekst, de indgår i. Herefter bliver de vurderet efter, hvor på den øko-effektive skala, de enkelte dele befinder sig.

Visse komponenter kan diskvalificere et produkt – for eksempel pvc. Men ellers vurderer man, hvordan og hvor hurtigt man kan få flere og flere komponenter byttet ud eller flyttet fra den negative til den positive del af skalaen. Målet er til sidst at ende med et 100 pct. positivt fodaftryk.

De grå søjler afspejler således en overgangsteknologi, indtil man har fundet eller opfundet metoder til at nå en 100 pct. positiv øko-effektivitet.