KALK A/S gør mørtel cirkulært

I 2015 fortog den lille virksomhed Skandinavisk Jura-Kalk A/S et gevaldigt kursskifte markeret med det nye navn KALK A/S. Hidtil havde virksomheden mest serviceret den bygningsbevarende del af det ældre byggeri, hvor kalkmørtel og kalkning stadig er det gode valg og den traditionelle skik.

Fra historiske kompetencer til fremtidsvision

Med kursskiftet markerede KALK A/S imidlertid, at man også har ambitioner for fremtidens byggeri. Virksomheden udviklede en ny stærk kalkmørtel, der kan bruges i nybyggeri og samtidig genanvendes i det uendelige – i modsætning til cementmørtel.

Cradle to Cradle certificeret kalkmørtel fra KALK A/S gør fremtidens bygninger sundere at bo i og desuden genanvendelige. Det har givet KALK A/S en plads i Sustainia 100 for 2016.

“Hvis vi ønsker en sund og varig bygningskultur, skal vi gøre bygningerne fleksible, åndbare og ressourceeffektive. Det kan kalkmørtlen,” erklærer direktør Rasmus Jørgensen.

Kalkmørtlen og KALK A/S’ øvrige produkter blev Cradle to Cradle certificeret på sølvniveau med hjælp fra Vugge til Vugge ApS. Som led i den proces, opsatte virksomheden blandt andet to vindmøller, der leverer vedvarende energi til produktionen.

Visionen er, at alle produkter, der indgår i et muret byggeri i 2030, kan genanvendes. På den måde bliver kalk en del af en uendelig cyklus, hvor råstofferne bevarer kvaliteten og skaber værdi langt ud over det enkelte produkts levetid. KALK A/S samarbejder med bl.a. Gamle Mursten om at realisere visionen.