KALK A/S gør mørtel cirkulært

Opdateret 12. april 2018

I 2015 fortog den lille virksomhed Skandinavisk Jura-Kalk A/S et gevaldigt kursskifte markeret med det nye navn KALK A/S. Hidtil havde virksomheden mest serviceret den bygningsbevarende del af det ældre byggeri, hvor kalkmørtel og kalkning stadig er det gode valg og den traditionelle skik.

Dokumenteret cirkulær frontløber

Men i 2015 udviklede virksomheden en ny stærk kalkmørtel, der kan bruges i nybyggeri og samtidig genanvendes i det uendelige – i modsætning til cementmørtel. Samtidig satte virksomheden gang i en grøn omstilling.

For at dokumentere dette, valgte KALK at få alle produkter Cradle to Cradle certificeret i samarbejde med Vugge til Vugge ApS. Første gang på SØLV niveau i 2016. I 2018 er det blevet recertificeret på GULD niveau.

KALK Cradle to Cradle certificering
To af KALK’s produktgrupper har opnået Cradle to Cradle PLATIN for materialesundhed og håndtering af vandressourcen – og GULD på alle andre parametre ved recertificering i 2018

Det betyder, at selv det mindste pigment nu er vurderet og fundet i orden. Der er lavet en såkaldt VOC test, der viser, at produktet er sundt for indeklimaet. I kategorien “materialesundhed” er KALK’s produkter nu helt oppe på PLATIN niveau.

Som led i certificeringsprocessen, opsatte virksomheden blandt andet to vindmøller, der leverer vedvarende energi til produktionen, og der er de seneste to år sket yderligere forbedringer i energiforbrug og overgang til vedvarende energi på f.eks. køretøjer.

Cradle to Cradle certificeringen er ikke tilfældigt valgt. Den sikrer fuld gennemsigtighed i sammensætningen af produktet, så folk kan se, hvad de har med at gøre.

“Åndbarhed og gennemsigtighed er vigtige værdier for os i et marked, hvor alle andre holder deres produktsammensætning hemmelige”, siger direktør for KALK, Rasmus Jørgensen.

Certificeringen og den tilhørende omstilling har gjort virksomheden til en af landets frontløbere inden for cirkulær økonomi. Det har givet masser af omtale, priser og samarbejdsrelationer. Blandt andet er KALK A/S en ud af 30 partnere i Circle House, der skal udvikle løsninger for cirkulært byggeri i fremtiden.