KLS PurePrint A/S - Hundredvis af kunder efterspørger bionedbrydelige tryksager

Opdateret 3. juli 2018

KLS PurePrint
KLS PurePrint A/S har i samarbejde med Vugge til Vugge ApS optimeret og fået certificeret en Cradle to Cradle tryksagslinje, PurePrint. I 2007 var KLS PurePrint A/S det trykkeri, der klarede sig dårligst i Danmarks top ti. Siden er flere i top ti lukket, markedet er gået ned med mere end 50%, men KLS PurePrint A/S lever. Knud Erik Larsen og Kasper Larsen, der er hhv. 3. og 4. generation i familievirksomheden er overbevist om, at det skyldes miljøstrategien.

I 2015 udviklede KLS PurePrint A/S en 100 % bionedbrydelig tryksagslinje, som blev Cradle to Cradle certificeret med hjælp fra Vugge til Vugge ApS. Allerede i løbet af det første år valgte mere end 100 eksisterende og nye kunder at skifte til bionedbrydelige tryksager, og det går hurtigt fremad. I 2017 forventer KLS PurePrint A/S, at de Cradle to Cradle certificerede tryksager vil udgøre 90% af omsætningen og ved udgangen af 2018.

Og mens KLS PurePrint A/S vinder markedsandele, er mange andre trykkerier gået nedenom og hjem.

“Vi har en fremtid i branchen. Vores forretning havde ikke været her i dag, hvis vi ikke havde satset på bionedbrydelige tryksager,” vurderer kommerciel direktør Kasper Larsen fra KLS PurePrint A/S.

KLS PurePrint A/S' miljøpyramide
KLS PurePrint A/S’ miljøpyramide, hvor Cradle to Cradle ligger som en paraply over alle de andre miljømærker

Cradle to Cradle giver den nødvendige dokumentation

For KLS PurePrint A/S har det været afgørende at kunne certificere de bionedbrydelige tryksager for at kunne dokumentere indsatsen for miljøet.

Cradle to Cradle CertifiedTM er en garanti for, at produktet er produceret ved hjælp af vedvarende energi og af rene og uskadelige materialer, der kan indgå i det biologiske kredsløb. Desuden er der taget socialt ansvar og hensyn til vandressourcen.

“Cradle to Cradle understøtter vores troværdighed i det, vi siger, at vi gør. Når jeg fortæller vores kunder om Cradle to Cradle, så bliver de hurtigt overbevist om, at det er den bedste og ultimative dokumentation for bæredygtighed. Der er jo ingen, der ligefrem efterspørger tryksager med tungmetaller i,” forklarer Kasper Larsen.

Blandt de nye kunder, som er kommet til, alene fordi KLS PurePrint A/S kunne tilbyde Cradle to Cradle certificerede tryksager, er blandt andet Danmarks Naturfredningsforening og fødevarebutikken Årstiderne.

“Pris, kvalitet og service skal selvfølgelig være i orden, så certificeringen er ingen sovepude, men Cradle to Cradle er helt klart et konkurrenceparameter for os,” siger Kasper Larsen.

Sunde tryksager giver nye anvendelsesmuligheder

Ved genanvendelse af tryksager er det fibrene, som genanvendes. De resterende ca 25% bliver til et slammateriale. For traditionelle tryksager (også mange af de miljømærkede) indeholder disse 25% rester af skadelige stoffer og tungmetaller, der er skadelige for miljøet. PurePrint indeholder kun sunde og uskadelige stoffer. Derfor kan de brændes, genbruges eller komposteres, uden at det skader miljøet og uden at generere et miljømæssigt affaldsproblem.


Se denne geniale lille video, der forklarer forskellen på traditionelle tryksager og en Cradle to Cradle tryksag.

Desuden afgiver PurePrint tryksager ikke skadelige stoffer til indeklima og fødevarer. Det har vist sig særdeles interessant for blandt andet fødevareindustrien.

“Vi slår rigtig meget på, at vores tryksager er sunde i brugsfasen. Den erkendelse er medvirkende til at tænke tryksager i helt nye sammenhænge. En af mine kolleger fik for eksempel en idé til en ny type doggy-bag, som vi kalder en TreatBoxTM . Den er udviklet i samarbejde med Unilever Food Solution og Refood-mærket og bliver testet første gang på folkemødet på Bornholm i 2017. Den er 100% bionedbrydelig og kan bortskaffes som organisk affald. Den idé var ikke opstået, hvis ikke vi havde haft fokus på det med sundheden,” fortæller Kasper Larsen.

Stort udviklingsarbejde i partnerskab

Det er et ambitiøst projekt at omstille sin produktion fra traditionelle tryksager til Cradle to Cradle certificerede. For KLS PurePrint A/S har det været en stor hjælp at indgå i partnerskab med det østriske trykkeri, Gugler, der har haft Cradle to Cradle certificerede tryksager siden 2012. Et tredje trykkeri, det store schweiziske Vögeli AG, kom med i 2017.

Opskriften på samarbejdet er, at partnerne deler udviklingsomkostningerne og koordinerer udviklingsaktiviteterne. For eksempel er det KLS PurePrint A/S, der arbejder med at udvikle en god magasinkvalitet og emballager, der kan certificeres, mens de andre fokuserer på sådan noget som kuverter og bøger. De tre trykkerier så gerne flere gå med. Også de direkte konkurrenter er velkomne, hvis de er klar til at gå hele vejen.

“Hvis et andet dansk trykkeri gik med i det her, så ville vi sammen kunne få markedet til at vokse. Det kan nogle gange være svært at få kunder til at vælge Cradle to Cradle certificerede tryksager, så længe vi er de eneste I Skandinavien, der tilbyder det. Virksomheder kan være nervøse for, at de binder sig for hårdt op på en enkelt leverandør,” siger Kasper Larsen.

Hør KLS PurePrint fortælle historien

Hør også Steffen Max Høghs podcast om bæredygtig business med kommerciel direktør Kasper Larsen, KLS PurePrint, og CEO Annette Hastrup, Vugge til Vugge ApS:

Episode 19: Om gennemgribende forandringer og Cradle2Cradle