Komproment ApS designer til cirkulær økonomi

Opdateret 22. aug. 2019

Efter få års samarbejde med Vugge til Vugge ApS, fik tag- og facadevirksomheden Komproment ApS i efteråret 2017 Cradle to Cradle certificeret alle sine tag- og facadeløsninger på sølvniveau. Samtidig er Cradle to Cradle blevet en del af virksomhedsstrategien.

Det vækker opsigt både i Danmark og i EU. I februar og marts 2018 fik virksomheden to priser for deres bæredygtige satsning:

  • EU’s SME Star Award 2018 for at have udviklet “bæredygtige og konkurrencedygtige facade- og tagsystemer, der kan adskilles og genbruges.”
  • Byggeriets Miljøpris 2018 med begrundelsen: “Komproment har iværksat en miljøstrategi, de har udviklet facade produkter med udgangspunkt i adskillelse og genanvendelse, og de arbejder med dokumenteret bæredygtighed via Cradle to Cradle certificeringer.”

Det giver også masser af omtale i medierne. Senest har både Erhvervsstyrelsen og TV2 Nord fremhævet den nordjyske virksomhed.

Det begyndte med udviklingen af Climate Cover..

Priserne er en foreløbig kulmination på en bæredygtig turn around for Komproment, som hele vejen igennem har været støttet af Vugge til Vugge.

Virksomheden mødte Vugge til Vugge i 2014 i forbindelse med et projekt, der havde til formål at udvikle en tag- og facadeløsning med integrerede solceller, kaldet Climate Cover. Projektet var støttet af EUPD, som er et statsligt udviklings- og demonstrationsprogram inden for energiløsninger.

Komproment udviklede Climate Cover i samarbejde med Cenergia, Designit, A plus B, Vugge til Vugge ApS, Vedvarende Energi, Solarplan, Foreningen Bæredygtige Byer og Bygninger samt Ecovent.

Udviklingen af Climate Cover med hjælp fra Vugge til Vugge ApS blev et vendepunkt for Komproment ApS.

Vugge til Vugge ApS’ tilstedeværelse i skikkelse af direktør Annette Hastrup, fik stor betydning ikke bare for resultatet, men for hele virksomhedens strategiske udvikling. Dengang tænkte Komproment konventionelt på produktudvikling.

”Vi gik selv ind i projektet, fordi vi fik penge til at udvikle et nyt produkt. Vi tænkte som sædvanligt på funktionalitet og design, som de væsentligste elementer. Men med Annette i projektgruppen fik vi bæredygtighed med til bords i alle beslutninger. Adskillelse og materialevalg har været med fra første minut, siger teknisk direktør i Komproment,” Niels Heidtmann.

Det færdige produkt er en universel klimaskærm, der indpasser alle de elementer, der typisk forekommer i et bygningstag. For eksempel er taghætterne skjult i konstruktionen, og tagelementer og solpaneler har ens dimensioner, så det er let at skifte enkeltelementer ud. Det er en elegant designløsning – samtidig med, at den lever op til principperne for cirkulært design. Det vil sige, at materialerne er sunde, at de kan skilles fra hinanden og genanvendes hver for sig.