Det bliver aldrig en sovepude at opnå en Cradle to Cradle certificering. Virksomheden skal dokumentere fremskridt hvert andet år, når produktet skal recertificeres. Det kræver vedholdenhed for en mindre virksomhed som Cerama, der lige er rykket fra Bronze til Sølv.
Hvis ikke andre har forstået det, så har Forbrugerombudsmanden.
”Jeg vil anbefale ikke at kalde sit produkt bæredygtigt. Det forudsætter, at ens produkt opfylder den nuværende generations behov uden at bringe fremtidige generationers mulighed for at opfylde deres i fare,” siger Forbrugerombudsmanden Christina Toftegaard Nielsen i en artikel på CSR.dk den 14. juni 2022.
Derfor kan man godt arbejde henimod det, og det er, hvad virksomheder gør, når de vælger at certificere et produkt efter Cradle to Cradle Certified® Product Standard. Man starter et sted, og så skal der være en handleplan for forbedringer frem mod en certificering på Platin-niveau. Platin repræsenterer Cradle to Cradles bud på bæredygtighed i den oprindelige betydning, som Forbrugerombudsmanden henviser til.
Der er eksamen hvert andet år. Ved recertificering skal producenten dokumentere forbedringer i forhold til tidligere år.
Et systematisk værktøj til omstilling
”Cradle to Cradle Certified er ikke bare en certificering. Det er også et systematisk værktøj, der driver den grønne omstilling i praksis. Mange virksomheder skal tænke helt nyt for at lykkes. Certificeringen er en dokumentation for, at man ikke ligger på den lade side, men faktisk kontinuerligt arbejder på at forbedre aftrykket på planeten,” siger Annette Hastrup.
Hun er direktør for Vugge til Vugge ApS, der er akkrediteret assessor for Cradle to Cradle Products Innovation Institute. Gennem mere end ti år har hun hjulpet virksomheder med at opnå Cradle to Cradle certificeringer. Hun har fulgt og støttet deres arbejde med at erstatte problematiske stoffer, optimere ressourceforbruget, omlægge til vedvarende energi, genbruge spildevand, etablere cirkulære take-back-systemer og så videre.
To virksomheder, der har været med i alle ti år, er Troldtekt og Egetæpper. Du kan læse om deres arbejde med at forbedre deres produkter og processer i artiklen her: C2C Certified – Det lange træk fra god til bedre
Fra C2C Certified® Bronze til Sølv på to år
Selvom et produkt hele tiden bliver bedre, kan det nogle gange tage lang tid at rykke certificeringsniveauet. Det gjorde det ikke for Cerama.
Direktør og indehaver Brit Markussen var ganske vist stolt, da virksomhedens penselglasurer, Greenline Brush on Glazes, for to år siden opnåede Cradle to Cradle Certified® Bronze. Men hun vidste godt, der var plads til forbedringer, så arbejdet med at optimere på produkt og processer gik i gang allerede inden, den første certificering var i hus. For nylig kom belønningen:
Certificeringsniveauet blev hævet fra Bronze til Sølv. Samtidig blev seks af de 21 farver i produktserien optimeret eller skiftet ud.
Se produktets scorecard her.
Vejen dertil har været belagt med samarbejde, test, test og test. Det lykkedes i første omgang kun at finde én leverandør, der ville hjælpe med at udvikle farverne. Det var en tysk virksomhed, der godt kunne se et perspektiv i at udvikle sundere alternativer til de smukke keramikglasurer.
”Vi har haft et godt samarbejde med de tyske kemiingeniører. De har eksperimenteret rigtig meget med at erstatte nogle af de stoffer, som ikke er tilladt i en sølv-certificering. Og vi har selv testet, indtil vi var tilfredse,” fortæller Brit Markussen.
Sideløbende med test af farver, arbejdede Cerama med produktionsprocesserne. Blandt andet med at forbedre håndteringen af spildevandet. Det er nemlig alle fem kategorier i Cradle to Cradle certificeringen, der skal leve op til sølv eller mere for at opnå en samlet certificering på sølv-niveau, som var målet i første omgang.
Kategorierne er Material Health, Product Circularity, Clean Air & Climate Protection, Water & Soil Stewardship samt Social Fairness. For at rykke niveau i en eller flere af kategorierne, skal der ofte udvikles nye teknologier eller recepter i samarbejde med underleverandører. Det kan forsinke processen, men det betyder til gengæld, at man får flere med i den grønne omstilling.
Nogle leverandører har en modvilje mod at udlevere recepten til assessoren, selvom der bliver underskrevet en aftale om fortrolighed. I de tilfælde, må man finde andre leverandører for at kunne certificere.
Lille virksomhed med store ambitioner
Brit Markussens næste skridt er at rejse rundt til virksomhedens andre leverandører og fortælle, hvilke krav hun fremover kommer til at stille til blandt andet Code of Conduct, miljøregnskab og recepter.
Cerama er den eneste virksomhed, der laver miljømærkede penselglasurer, så den danske direktør bliver miljøets spydspids i en kemitung branche.
”Vi er en lille kunde, men jeg tror på, at vi kan få flere leverandører med på at skabe bedre produkter,” siger hun.
En anden udfordring er at få kunderne med. Cerama sælger 200 forskellige farver, hvoraf 21 er Cradle to Cradle Certified. De er ikke så kraftige i farverne, og derfor er de heller ikke altid børnehavernes og skolernes førstevalg.
”Jeg er stolt af vores certificerede farver. Jeg synes, de er flotte, og når vi snakker med børnehaver og skoler, så er de meget positive. Men vores reelle oplevelse er, at de vælger farver, før de vælger miljø. Det håber jeg ændrer sig med tiden. Vi skal lære kunderne at bruge de farver, som vi kan lave på en ordentlig måde. De kraftige farver kan vi ikke Cradle to Cradle certificere lige nu, fordi der er for meget chrome og andre tungmetaller i,” siger Brit Markussen.
På sigt er det hendes ambition, at virksomheden kun har Cradle to Cradle certificerede produkter i porteføljen, men hvis der skal være råd til omstillingen, er der også nødt til at være omsætning.
De små kan være en stærk drivkraft
Vugge til Vugge ApS har ofte set, at det er små virksomheder i en branche, der først får Cradle to Cradle certificeringer. De ser det som en mulighed for at gå forrest. Når kunderne så får øje på værdien, så stiger efterspørgslen, og flere virksomheder kommer med. Det kan man for eksempel se indenfor tryksager.
I 2015 opnåede KLS PurePrint Cradle to Cradle Certified® Sølv på deres tryksager. I flere år var de alene i branchen om at tilbyde Cradle to Cradle certificerede tryksager, men efterspørgslen steg, og det seneste års tid har yderligere tre danske trykkerier opnået certificering – foreløbigt på Bronzeniveau.