Google honorerer Cradle to Cradle produkter

OBS! Databasen er lukket pr. 1. juni 2019, men Google anbefaler stadig Cradle to Cradle certificerede materialer og inventar til byggebranchen.

Portico. Det er navnet på en ny og meget interessant bygge-database under Googles vinger. Her får arkitekter, ingeniører og andre, der arbejder på byggeprojekter for Google, adgang til en lang liste over sunde byggematerialer og inventar. Målet er at nå op på 10.000 produkter i 2016.

Formålet er at gøre det lettere for projekterende på Googles projekter at vælge smartere og sundere materialer. For eksempel materialer, der har en lav afgasning.

Cradle to Cradle går direkte ind på listen

Har et produkt Cradle to Cradle certifikat, kan det komme direkte ind på listen. Eneste undtagelse er en Basic vurdering i C2C v.3.0. Læs mere om kriterierne for Cradle to Cradle certificering.

Portico er en udløber af Google’s “Healthy Materials Program”, der skal sikre sunde bygninger i Googles koncern verden over. Databasen blev testet i en betaversion i 2014, og nu er den endelige Portico i luften.

Vugge til Vugge ApS er som de eneste i Norden akkrediteret til at gennemføre Cradle to Cradle produktcertificering. Direktør Annette Hastrup ser store perspektiver i den nye database.

– Det betyder utroligt meget, at Google som anerkendt virksomhed går forrest i bestræbelserne på at skabe mere bæredygtige bygninger. Det vil helt sikkert øge efterspørgslen på bæredygtige produkter i byggebranchen, siger hun.

Tre programmer kørt sammen

Virksomheder, der har et produkt, der opfylder Google’s krav, kan selv lægge deres informationer op på Portico. Man skal dog først godkendes som bruger af databasen.

Hvis man ikke har Cradle to Cradle certifikat, kan man komme i betragtning, hvis man er vurderet med en Health Product Declaration eller GreenScreen for Safer Chemicals. De tre programmer er kørt sammen til en ny samlet Google Portico score, der går fra 0-16.

Koblet op på LEED

Portico er som Cradle to Cradle også koblet op på LEED, der er den amerikanske certificeringsordning for bæredygtige byggerier. Jo flere Portico-point et produkt har, jo flere point i LEED. I Danmark har blandt andet Vestas opført sit hovedsæde efter LEED standard.

Det er dog ikke kun et spørgsmål om, hvor rene materialerne er. I bedste Google-ånd får man ekstra point for at offentliggøre sine produkt-deklarationer.

Man kan se mere om pointfordelingen her og læse Google’s egen beskrivelse af Portico her.