Millioner at spare med cirkulære byggeelementer

Investér et par ekstra millioner i kredsløbsdesign på et større kontorbyggeri – og tjen og spar 35 millioner kroner, når det skal pilles ned. Lyder det som en drøm? Så er det en drøm, der kan blive virkelighed.

Det viser et case-study af et byggeri på 40.000 kvm til en samlet pris på 800 mio. kroner, som indgår i projektet ”Byggeri i 7 dimensioner”. Resultaterne af projektet blev præsenteret på Building Green i Forum 28.-29. oktober 2015.

Vugge til Vugge ApS deltager i projektet sammen med GXN (3XN Arkitekters innovationsfirma), entreprenørfirmaet MT Højgaard, nedrivningsfirmaet Kingo Karlsen, VIA University College og Henrik Innovation. Det er støttet af MUDP midler fra Miljøministeriet.

Fokus på råhuset

Et led i projektet er at fremvise tre prototyper af elementer i henholdsvis træ, beton og stål, der er designet til adskillelse.

Der er fokus på råhuset, så det er for eksempel betonelementer til dæk og bærende vægge, der bliver boltet sammen i stedet for støbt sammen.

Et salgsprovenu på op mod 4 pct. af bygningens værdi

Det kan give et enormt provenu, hvis man er klar til at investere nogle få millioner. Det fortæller projektleder Casper Østergaard Christensen fra arkitektfirmaet 3XN.

“Man kan tjene op mod 4 pct. af bygningens værdi alene på råhuset ved at sælge de brugte byggeelementer, når huset skal pilles ned. Beregninger for den pågældende case viser, at man ville vende en udgift på 15 mio. til nedrivning til en overskudsforretning på 20 mio. kroner. Altså en forskel på 35 mio. i alt. Og det er vel at mærke baseret på nutidens materialepriser,” siger han.

Han vurderer, at mulighederne nu er til stede for at projektere et sådan byggeri – hvis der er nogen, der vil efterspørge det.

“Vi har ikke udviklet et helt byggesystem endnu. Det kræver lidt ekstra arbejde og en bygherre, der vil være med til at projektere et helt byggeri,” siger Casper Østergaard Christensen.

“Byggeri i 7 dimensioner” har samlet resultaterne i bogen “Building a Circular Future”.  Den udkommer 6. juni og kommer til salg som hard copy på Vugge til Vugge ApS’ hjemmeside og hos Arkitektens Forlag. En online udgave er gratis tilgængelig via 3XN’s Issue-site.