Ny ambitiøs standard for cirkulær økonomi

Produktstandarden Cradle to Cradle CertifiedTM kommer i en ny version 4.0 i starten af 2020. Lige nu og frem til oktober 2019 kan alle kommentere på udkastet

Cradle to Cradle kommer i ny version 4.0

Nu kan du og alle andre få indflydelse på en af de mest ambitiøse certificeringsordninger for produkter, verden endnu har set.

Cradle to Cradle Products Innovation Institute hæver barren for den anerkendte internationale tredjepartsverificerede produktstandard Cradle to Cradle CertifiedTM.

Alle kan få indflydelse på ny version

Ordningen er åben og fuldt transparent. Derfor kan alle læse og kommentere forslaget til en ny version 4.0. Versionen er åben for kommentarer fra 5. august til 4. oktober 2019.

En lang række eksperter, NGO’er og andre interessenter har brugt de sidste fem år på at udvikle den nye standard, og nu er det andres tur til at give deres mening til kende. Det bliver bl.a. muligt at forholde sig til

 • kriterier for at produkter kan indgå sikkert i cirkulær økonomi
 • hvilke oplysninger et materialepas skal indeholde
 • hvilke kemiske stoffer der skal være på den nye Restricted Substances List
 • og hvilke andre ordninger, der kan anerkendes som dokumentation for at opfylde kriterierne i Cradle to Cradle Certified.

Se og kommentér version 4.0 her.

Du kan også deltage i et af de to enslydende webinarer om version 4.0, som holdes 6. august og 10., 11. og 12. september 2019. Tilmelding her. Der holdes også særlige webinarer for virksomheder, der allerede har Cradle to Cradle certificerede produkter den 28. august og 3. september, ligesom der ligger et link til et optaget webinar. Klik for tilmelding her.

En holistisk standard for sikre materialekredsløb

Cirkulær økonomi er et helt centralt omdrejningspunkt i den nye Cradle to Cradle standard. Det handler om at materialer skal kunne indgå i sikre biologiske og tekniske kredsløb, så de kan anvendes igen og igen.

”Nogen siger, vi mangler en standard for cirkulær økonomi. Her har vi den. Den nye standard er en banebrydende og videnskabeligt funderet hjælp til at designe, fremstille og dokumentere produkter til den cirkulære økonomi på tværs af brancher. Cradle to Cradle bliver endnu mere helhedsorienteret og sikrer, at det kun er sunde og sikre stoffer og materialer, der bliver genanvendt,” siger direktør for Vugge til Vugge ApS Annette Hastrup.

Den nye standard er gearet efter nyeste viden, bedste praksis og erfaringerne med den nuværende standard. Den anviser løsninger på nogle af verdens største problemer.

”Ingen standard kan favne alting, men den her har virkelig meget med, og den favner de væsentligste ting. Det bliver en ledestjerne, hvis man virkelig vil gøre en indsats og vil noget med sunde produkter, miljø, cirkulær økonomi, klima og social retfærdighed,” understreger Annette Hastrup.

Ambitionen om en bedre verden

Annette Hastrup er akkrediteret assessor i certificeringsordningen og medlem af Certification Standards Board (CSB), der har godkendt udkastet til den nye standard. Hun kender derfor indholdet af den nye version indgående og håber på, at mange vil kommentere på den.

”Verden forandrer sig, og vi skal holde os oppe på beatet. Cradle to Cradle er født med en ambition om en bedre verden. Derfor sætter vi den højeste standard for produktion. Men det skal selvfølgelig også være til at arbejde med, så jeg håber, at både fageksperter og praktikere vil kommentere på vores forslag,” siger Annette Hastrup.

Kommentarer sendes online og anonymt

Man kan både kommentere selve standarden og en række referencedokumenter. Bl.a.:

 • Restricted Substances List
 • Material Passport Form
 • Oversigt over godkendte ordninger

Man kan læse og kommentere dokumenterne online og anonymt. Cradle to Cradle Products Innovation Institute vurderer kommentarerne efterhånden, som de kommer ind. På den baggrund foreslår de eventuelle ændringer, som skal godkendes af CSB.

Gå direkte til kommentering.

Sideløbende med, at de offentlige kommentarer ruller ind, vil udvalgte virksomheder og assessorer afprøve certificeringsstandarden. De praktiske erfaringer vil sammen med kommentarerne bidrage til diverse vejledninger og til den endelige udgave af Cradle to Cradle Certified 4.0, som ventes offentliggjort i begyndelsen af 2020.

Kort om Cradle to Cradle Certified 4.0

Certificeringsordningen får også fremover fem kategorier. To af dem skifter navn for at understrege og præcisere fokus. På engelsk bliver kategorierne:

 • Material Health
 • Product Circularity
 • Renewable Energy and Climate
 • Water Stewardship
 • Social Fairness

Der er små og store ændringer indenfor alle kategorier. Der er også skærpede kriterier målrettet problemstillinger i visse brancher, for eksempel brancher med stort vandforbrug, mange sociale problemer osv.

Blandt nyhederne er et materialepas. Det har været en del af Cradle to Cradle visionen fra begyndelsen, og nu kommer det som et konkret bud på en løsning. Materialepasset skal sikre, at man også i fremtiden kan spore materialer og vide, hvordan de er produceret, og hvad de indeholder.

Få selv indflydelse på den nye standard – læs og kommentér Cradle to Cradle CertifiedTM version 4.0.