Nyt community for cirkulært byggeri

Vugge til Vugge ApS er med fra starten i det nye community under Videncenter for Cirkulær Økonomi i Byggeriet (VCØB)

Bygninger og materialer designet til adskillelse, og certificerede byggevarer produceret af sunde materialer, der kan genanvendes igen og igen. Det er nogle af de input, Vugge til Vugge ApS vil bidrage med viden om, når det nye VCØB Community for cirkulær økonomi i byggeriet går i luften 24. februar 2022.

Flere og flere virksomheder i byggebranchen arbejder med cirkulære løsninger, men der er stadig mange udfordringer, der skal findes svar på, før det cirkulære for alvor kan vinde frem på landets byggepladser. Og de svar kan kun findes og spredes, hvis branchens aktører bringer deres viden til bordet og deler erfaringer og behov på tværs af værdikæden.

Skal udvikle løsninger og udvide markedet for dem

Derfor har Videncenter for Cirkulær Økonomi i Byggeriet (VCØB) netop lanceret VCØB Community. Her er plads til alle typer af virksomheder, organisationer og institutioner, der arbejder i eller med byggesektoren. De kan ikke alene bidrage til at finde løsninger. De kan også sammen udvide markedet for dem. Og efterspørgslen er helt afgørende, mener direktør i Vugge til Vugge ApS, Annette Hastrup.

”Vi kan udvikle nok så mange produkter og systemer, der lever op til kravene til cirkulær økonomi. Produkter, der er fremstillet ansvarligt og er sunde for mennesker og miljø. Men hvis der ikke er nogen i byggeriet, der vil bruge dem, så kommer vi ingen vegne. Derfor glæder jeg mig til at komme i mere direkte dialog med de forskellige aktører. Ikke mindst beslutningstagerne,” siger Annette Hastrup.

Cradle to Cradle Certified® kan være en del af løsningen

Vugge til Vugge ApS er akkrediteret Assesment Body for Cradle to Cradle Products Innovation Institute og kan derfor hjælpe producenter af byggevarer med at vurdere produkter efter Cradle to Cradle Certified® Product Standard.

”Vi hjælper også med at udvikle og designe produkter og cirkulære forretningsmodeller efter en systematisk roadmap metode. I vores optik er byggematerialerne selve fundamentet for det cirkulære byggeri,” siger Annette Hastrup.

Cradle to Cradle Certified® Products Program er en international certificeringsordning designet til cirkulær økonomi. Produkter og fremstillingsproces vurderes inden for fem kategorier med krav til Material Health, Product Circularity, Clean Air & Climate Protection, Water & Soil Stewardship og Social Fairness. Produkter bliver indplaceret på et af fire certificeringsniveauer fra Bronze til Platin og skal løbende forbedres for at kunne forblive certificeret.

”Det fremmer udviklingen af ansvarlige produkter, der kan indgå sundt og sikkert i et biologisk eller teknisk materialekredsløb og dermed i det cirkulære byggeri,” siger Annette Hastrup.

Et community på tværs af hele værdikæden

VCØB Community udvikles i et partnerskab mellem rådgivningsvirksomheden Responsible Assets, Teknologisk Institut og Primetime Kommunikation. Tine Lange, grundlægger af Responible Assets, beskriver VCØB Community som en katalysator for den cirkulære omstilling i byggeriet.

”Communitiet bliver en samlet platform hvor medlemmerne sammen identificerer udfordringer, præsenterer løsninger og har adgang til valid, teknisk-faglig information om det, der virker. Det betyder, at flere får adgang til relevant viden på tværs af værdikæden – og at flere konkret kan omsætte denne viden i cirkulære byggerier.”

Fra start har VCØB allerede over 30 medlemmer. De repræsenterer hele byggeriets værdikæde – fra bygherrer til nedrivere, forskere og byggevareproducenter. Vugge til Vugge er med fra starten og kommer dermed i selskab med blandt andre PensionDanmark, Københavns Kommune, DTU, COWI, 3XN/GXN, Lendager, NCC, Kingo, Saint Gobain, Woodfiber, Dansk Beton og Komproment.

Din virksomhed kan også blive medlem. Meld jer ind her.

Fællesskabets viden og løsninger bliver tilgængelige for alle – på VCOB.dk, i Green Papers og på webinarer. Første arrangement, som også markerer lanceringen af VCØB Community og det første Green Paper, finder sted som et webinar den 24. februar 2022. Meld dig til her.

Læs mere om VCØB Community på VCØB’s hjemmeside.