Papir og tryksager rykker

Vugge til Vugge har netop hjulpet to nordiske papirmøller med at blive Cradle to Cradle certificeret, og en mere er på vej. Papirmøllerne ønsker dermed at sikre deres konkurrenceevne.

Papir fra Hellefoss Paper Cradle to Cradle certificeret på Sølv-niveau

Produktstandarden Cradle to Cradle Certified® er for alvor ved at blive en game changer i papirbranchen. Vugge til Vugge har i marts 2021 afsluttet to certificeringsprocesser for henholdsvis en norsk og en svensk papirmølle, og endnu en er på vej.

Den norske papirmølle, Hellefoss Paper AS, fik 8. marts 2021 hele deres produktion af bogpapir Cradle to Cradle certificeret på Sølv-niveau. Se certifikatet.

 

 

 

 

 

Lessebo Paper AB fra Sverige har samtidig fået Guld-certifikat på deres papirtyper, der er velegnede til bl.a. reklamer, billedbøger og brevpapir. Lessebo har endda opnået Platin-bedømmelse i Material Health kategorien. Se certifikatet.

 

Stigende interesse for at Cradle to Cradle certificere papir og tryksager

”Vi har i nogle år oplevet, at fremsynede trykkerier i Europa har valgt at satse på Cradle to Cradle, som sætter en høj standard for både sundhed, miljø og social retfærdighed. Nu følger papirmøllerne efter. Ud over de to, vi lige har hjulpet igennem certificeringen, er endnu en på trapperne. Vi venter også på at få de sidste detaljer vurderet for endnu et dansk trykkeri, der søger om Cradle to Cradle certificering,” fortæller Annette Hastrup, der er direktør for Vugge til Vugge ApS.

I forvejen har Vugge til Vugge været assessor for det danske trykkeri KLS PurePrint siden 2015, da det fik sit første Cradle to Cradle certifikat, og siden 2019 også for det Østrigske trykkeri Gugler GmbH.

Med de seneste to papir-certificeringer er i alt 32 produktgrupper indenfor papir, emballage og tryksager certificerede efter Cradle to Cradle standarden. Se oversigten i det internationale produktregister.

Læs også: Print the Change! – om tre europæiske trykkerier, der samarbejder om Cradle to Cradle.

Bevarer konkurrenceevnen med Cradle to Cradle

Papirmøllerne vælger at Cradle to Cradle certificere deres produkter for at sikre konkurrenceevnen på det europæiske marked.

”Vi fik en forespørgsel fra en af vores største kunder i Tyskland. Vi så på konceptet og fandt hurtigt ud af, at vi ville kunne opnå en god evaluering. Vi er en lille uafhængig papirfabrik, og vi gør vores bedste for at holde trit med de store koncerner. Som Cradle to Cradle certificeret føler vi, at vi ligger godt,” fortæller kvalitetschef Per Christian Haakensen fra Hellefoss Paper.

Hellefoss Paper havde i forvejen fokus på bæredygtighed. Allerede i 2006 fik Hellefoss ret til at markedsføre og sælge FSC™ certificeret papir. Produktionen er baseret på ‘grøn’ vandkraft, hvoraf størstedelen kommer fra to vandfald på stedet. Råmaterialet er grantræ, der vokser i en radius på 55 km fra fabrikken, og al intern håndtering af varer foretages ved ikke-fossil brændselstransport. Det giver et lavt CO2 aftryk.

Første gang papir certificeres på Guld-niveau

Også Lessebo Paper AB har arbejdet bredt med bæredygtighed i mange år. Det certificerede papir er ikke coated, og det er naturligt hvidt, fordi det er produceret af birk, som der er rigeligt af i Sverige. Der er anvendt 100 pct TCF pulp – (total clorine free). Virksomheden planter flere træer, end den fælder. Produktionen foregår ved brug af vedvarende energi, og vandet er renere, når det forlader fabrikken, end når det kommer ind. Det var derfor oplagt at supplere samlingen af produktmærker med et anerkendt og globalt Cradle to Cradle certifikat.

”Det er en styrke at kunne vise flere certificeringer, der specialiserer sig i forskellige områder. Samtidig er der en synergieffekt i at arbejde med flere certificeringer,” siger kommunikationschef Ebba Ingvarsson.

Lessebos holistiske syn på bæredygtighed har gjort det muligt som den første papirmølle overhovedet at opnå en Cradle to Cradle certificering på Guld-niveau.

”Det opfatter jeg som en anerkendelse af vores hårde arbejde gennem mange år,” siger kommunikationschef Ebba Ingvarsson.

Hun er begejstret for ordningen, fordi den kommer omkring hele produktionsprocessen og er designet til cirkulær økonomi. Og det efterspørges.

”Vi ser, at flere og flere kunder arbejder med miljø, og vi begyndte at modtage spørgsmål om vores miljøprofil. Flere og flere trykkerier får Cradle to Cradle certificerede tryksager, og vi ønsker at kunne opfylde deres krav,” siger Ebba Ingvarsson.

Forpligtet til kontinuerlig forbedring af produktet

Med Cradle to Cradle certificeringen er virksomhederne forpligtet til at fortsat at forbedre deres aftryk på miljø og klima. Bl.a. vil Hellefoss Paper bygge et nyt rensningsanlæg, som skal stå færdig i 2022.

”Vi kommer til at have særligt fokus på Water Stewardship og Material Health, som også giver os mulighed for at få en højere totalvurdering på certifikatet,” siger Per Haakensen.
Lessebo Paper har også gang i flere projekter samtidig med, at de er ved at undersøge, hvilke andre produkter de skal certificere.
Lessebo Paper valgte at bruge Vugge til Vugge ApS som assessor, og det er Ebba Ingvarsson glad for.

”Det har været meget betryggende at arbejde med et team, der er fuldt uddannet i standarden og ved, hvad der kræves af os. Vi har kunnet diskutere undervejs, og Vugge til Vugge er kommet med mange kloge forslag til, hvordan vi kan forbedre vores miljøarbejde,” siger hun.

Se Hellefoss Papers certifikat i online-registeret.
Se Lessebo Papers certifikat her.

FAKTA:

Cradle to Cradle Certified® er en international tredjepartsverificeret produktstandard. Produkter vurderes til Bronze-, Sølv-, Guld- eller Platinniveau indenfor fem kategorier: Material Health, Product Circularity, Renewable Energy & Carbon Management, Water Stewadship og Social Fairness. Produkter skal løbende forbedres og recertificeres hvert andet år.